Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu
overzicht

EARCATCH - De app die vertelt wat je niet ziet!

De app die ervoor zorgt dat ook blinde en slechtziende mensen kunnen genieten van film en televisie, in de bioscoop of thuis op de bank.

Wat is Earcatch?

De gratis app Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films en televisieseries. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Dankzij Earcatch is het audiodescriptie aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker. Audiodescriptie is de techniek die onder meer film en televisie toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het geluid van de film wordt aangevuld met een extra geluidsspoor. Tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een voice-over visuele elementen uit de film zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn.

Waarom Earcatch?

Nederland en België samen tellen circa 500.000 mensen met een visuele beperking. Een bezoek aan de bioscoop of het filmtheater zat er voor hen vaak niet in, ook al is de techniek audiodescriptie niet nieuw. In landen om ons heen is het fenomeen al diep geworteld in de film- en televisiewereld. De manier waarop audiodescriptie via de Earcatch app nu ook beschikbaar is in bioscopen en filmtheaters in Nederland en België, is een grote innovatie.

Hoe werkt het?

Gebruikers van Earcatch downloaden thuis het audiodescriptie bestand van de film of serie naar keuze op hun smartphone of tablet. Wanneer de film begint, start je het afspelen van de audiodescriptie. Door middel van geluidsherkenning zorgt Earcatch ervoor dat audiodescriptie en film precies synchroon met elkaar lopen. De gebruiker luistert via een koptelefoon naar de audiodescriptie.

Tot slot

Inmiddels heeft Earcatch meer dan 22.000 gebruikers en is er een structureel aanbod van Nederlandse speelfilms en telefilms gerealiseerd. Ook komen er langzamerhand steeds meer Engelstalige producties beschikbaar. Meer weten? Lees hier alles over Earcatch.

Earcatch is ontwikkeld door Soundfocus, met steun van Bartiméus Fonds (voorheen Bartiméus Sonneheerdt).