Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu
overzicht

Earcatch-app beschikbaar voor theater

6 juli 2022

Het AFAS Circustheater in Scheveningen. Op een groot scherm staat de tekst

Disney’s Aladdin, TINA - De Tina Turner Musical en 14 het verhaal van Johan Cruijff nu ook toegankelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Op woensdag 6 juli is de uitbreiding van de Earcatch-app voor theater gelanceerd, waarmee tijdens iedere voorstelling audiodescriptie (beeldbeschrijving) kan worden beluisterd. Disney’s Aladdin heeft de primeur. Ook voor de voorstellingen TINA - De Tina Turner Musical en 14 het verhaal van Johan Cruijff is audiodescriptie beschikbaar.


‘Audiodescriptie geeft mij een stukje zicht terug’, vertelt Marjolein die sinds zeven jaar blind is. ‘Een avondje uit naar het theater met mijn familie betekende altijd dat zij achteraf aan mij moesten vertellen wat er op het toneel te zien was. Maar dankzij audiodescriptie hoeft dat niet meer. Ik hoor in geuren en kleuren welke prachtige decors en kostuums er te zien zijn, wie er verliefd kijkt of wie juist stiekem iets uithaalt. We lachen en genieten echt sámen, dat is zoveel waard!’

‘Walter Drenth, Managing Director van Stage Entertainment Nederland: ‘In Nederland en België samen zijn er zo’n 500.000 mensen met een visuele beperking. Een theatervoorstelling was voor hen vaak moeilijk te volgen. Dankzij de audiodescriptie via de Earcatch-app kunnen zij nu wel op een laagdrempelige manier genieten van musicals. De implementatie van deze app bij Aladdin en TINA past dan ook helemaal in onze visie dat de voorstellingen van Stage Entertainment voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dit is een belangrijke pijler in ons Diversity & Inclusion beleid.

Sinds 2015 biedt Earcatch audiodescriptie bij TV en film. De ontwikkeling van de theatertoepassing is een samenwerking tussen het Bartiméus Fonds, de AFAS Foundation, Soundfocus en Stage Entertainment. Door een innovatieve techniek kan de audiodescriptie volledig automatisch en synchroon met de voorstelling worden afgespeeld via de eigen telefoon met oortjes.

De audiodescriptie van Disney’s Aladdin is ingesproken door Erik van Muiswinkel, die ook verantwoordelijk is voor de vertaling van het script van de musical. TINA – De Tina Turner Musical is ingesproken door acteur Dragan Bakema en 14 het verhaal van Johan Cruijff door acteur Marcel Hensema.


Download nu de vernieuwde Earcatch-app in de App Store of Google Play Store. Meer informatie: earcatch.nl.