Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu
overzicht

SUBCATCH - De app die beschrijft wat je niet hoort!

Het logo van Subcatch voor een lege zaal met rode bioscoopstoelen.


Wat is Subcatch?
De app bevat speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen deze kunnen volgen. Het bijzondere van de technologie van de app is dat de gebruiker de film of documentaire bij elke vertoning in elke bioscoop of filmtheater kan gebruiken via een smartphone of tablet. Zowel de app als de ondertiteling is gratis beschikbaar voor de gebruiker.

Subcatch werd ontwikkeld door Soundfocus en wordt beheerd door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

1,3 miljoen doven en slechthorenden in Nederland
Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen doven en slechthorenden die met alles in de samenleving mee willen kunnen doen en dus ook graag het culturele aanbod tot zich willen kunnen nemen. Nederlandstalige films in de bioscoop zijn echter niet toegankelijk voor hen. Ze kunnen de dialogen niet volgen en missen geluiden die relevant zijn voor het verhaal. Hiervoor biedt Subcatch speciale ondertiteling, die behalve de dialogen ook benoemt welk personage aan het woord is en de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden beschrijft. Door Subcatch kan nu ook deze groep mensen samen met familie naar vrienden genieten van nieuwe Nederlandstalige films.

Ook voor Engelstalige films komt steeds vaker ondertiteling voor doven en slechthorenden beschikbaar. Hiervoor zal Subcatch ook uitkomst gaan bieden.

Hoe werkt de app?
Subcatch biedt met toepassing van nieuwe technologie een effectieve oplossing voor het aanbieden van ondertiteling in de bioscoop via smartphone of tablet. Door te luisteren naar het geluid van de film is Subcatch in staat te synchroniseren, waardoor de ondertiteling automatisch met de film meeloopt.

Verplichting Nederlands Filmfonds
Er is vanuit het Nederlands Filmfonds een verplichting voor producties, die van hen een financiële bijdrage ontvangen, om speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden te maken. Dit betekent dat er voor vrijwel elke Nederlandse film die in de bioscoop draait speciale ondertiteling beschikbaar is. Het is er dus wel, maar wordt tot op heden pas beschikbaar voor de doelgroep wanneer de film op DVD, Video On Demand of televisie verschijnt. Met Subcatch wordt de ondertiteling beschikbaar gemaakt vanaf het moment dat de film in de bioscoop in première gaat.

Lancering tijdens IDFA
Op dinsdag 26 november 2019 is Subcatch gelanceerd in Pathé de Munt tijdens het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. Middelpunt van deze namiddag was een feestelijke vertoning van Lost in Memories/Wei: Een ontroerend en liefdevol portret van de ouders van filmmaker Ruud Lenssen. De vertoning werd voorafgegaan door een presentatie over Subcatch door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid. Naast de feestelijke lancering kon de app tijdens IDFA 2019 bij een aantal andere Nederlandstalige films worden gebruikt.

Meer weten? Lees hier alles over Subcatch of neem contact op met Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.