Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Menu

Wat doen wij

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT) stelt zichzelf ten doel kunst, cultuur en media toegankelijk te maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Het bevorderen van de mogelijkheden en de zelfstandigheid van blinden, slechtzienden, doofblinden, doven en slechthorenden. In het bijzonder houdt Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid zich bezig met de lobby rondom audiodescriptie en het beheer van de apps Earcatch en Subcatch.

We hebben grote ambities en vooruitstrevende doelen, maar beginnen met wat nu binnen onze mogelijkheden ligt. Uiteindelijk werken we toe naar een zo inclusief en toegankelijk mogelijk cultureel veld in Nederland. We volgen de ontwikkelingen op het gebied van toegankelijkheid op de voet en spelen hier waar nodig op in.

Audiodescriptie

Audiodescriptie (AD) is een techniek die onder meer film, televisie en theater toegankelijk maakt voor blinden en slechtzienden. Het geluid wordt aangevuld met een extra geluidsspoor: tijdens de pauzes in de dialoog, beschrijft een stem de visuele elementen zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Door deze extra uitleg wordt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om het verhaal te volgen.

Een van de belangrijke speerpunten bij audiodescriptie is het tegengaan van een sociaal isolement bij blinden en slechtzienden. Doordat audiodescriptie kan worden toegepast tijdens reguliere voorstellingen, stelt het de gebruiker bijvoorbeeld in staat om met vrienden of familie naar de bioscoop te gaan. Vanaf het moment dat de film in de bioscopen draait kan erover meegepraat worden. Hetzelfde geldt voor tv-series of theatervoorstellingen. Ziende partners of gezinsleden hoeven tijdens het tv-kijken geen uitleg meer te geven over hetgeen in beeld gebeurt.

SAVT zet zich in voor een zo groot en divers mogelijk aanbod audiodescriptie. Deze lobby brengt ons onder andere bij fondsen, producenten, politici, distributeurs, belangenverenigingen en omroepen. Er is inmiddels audiodescriptie beschikbaar voor een groot aantal Nederlandse films en series. Het aanbod groeit de laatste tijd hard; mede door de verplichting tot het maken van AD vanuit het Nederlands Filmfonds, recente politieke druk en onze inspanningen.

Meer weten over de verschillende toepassingen?
Neem dan eens een kijkje op de website allesoveraudiodescriptie.nl.

Earcatch

De app die vertelt wat je niet ziet! Earcatch bevat audiodescriptie voor een groot aantal films en televisieseries. De audiodescriptie is te downloaden en af te spelen via de app en synchroniseert automatisch met het geluid in de bioscoop of van je televisie of computer. Dankzij Earcatch is het audiodescriptie aanbod gratis en makkelijk toegankelijk voor de gebruiker. Earcatch is sinds 2018 in het beheer van Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.

Er zijn in Nederland en België samen zo'n 500.000 blinden en slechtzienden. De doelgroep voor audiodescriptie en Earcatch is dus groot, maar ook heel divers en niet altijd even makkelijk te bereiken. Veel blinden en slechtzienden zijn nog niet bekend met audiodescriptie en het bestaan van Earcatch. Hier ligt voor ons dan ook een uitdaging: de bekendheid van audiodescriptie en Earcatch vergroten onder de potentiële gebruikers.

Subcatch

Subcatch is een app met speciale ondertiteling voor Nederlandstalige bioscoopfilms en documentaires, waardoor ook dove en slechthorende mensen deze kunnen volgen. Het bijzondere van de technologie van de app is dat de gebruiker de film of documentaire bij elke vertoning in elke bioscoop of filmtheater kan gebruiken via een smartphone of tablet. Zowel de app als de ondertiteling is gratis beschikbaar voor de gebruiker.

Projecten, evenementen en nieuws

nieuws

Video: Mediatoegankelijkheid in de bioscoop

Een man loopt met een witte stok en een geleidehond in een bioscoop.

project

Podcast: Leef je uit!

De podcast die jouw zintuigen prikkelt! Beleef grenzeloos plezier in film, entertainment, dagjes uit en evenementen, ook met een visuele of auditieve beperking. Laat je inspireren en ontdek hoe je volop kunt genieten van elke ervaring.

nieuws

Jaarlijks een miljoen euro extra voor audiodescriptie

Een gezin bestaande uit vader, moeder en twee kinderen zit op de bank en kijkt naar tv.

nieuws

Nederlands Film Festival breed toegankelijk

Een tolk gebarentaal staat voor een filmscherm te tolken.

nieuws

Earcatch-app beschikbaar voor theater

Het AFAS Circustheater in Scheveningen. Op een groot scherm staat de tekst "Lancering Earcatch theater" met daaronder de logo's van AFAS Foundation, Bartiméus Fonds, Stage Entertainment en Soundfocus.

project

SUBCATCH - De app die beschrijft wat je niet hoort!

Het logo van Subcatch voor een lege zaal met rode bioscoopstoelen.

project

EARCATCH - De app die vertelt wat je niet ziet!

nieuws

Rop Verheijen over het inspreken van audiodescriptie

Rop Verheijen, een man wiens donkere haar recht omhoog staat, zit met een koptelefoon op voor een microfoon. In de opnamestudio staat verder een iPad met een script en een scherm met daarop Boer zoekt Vrouw.

nieuws

Global Accessibility Awareness Day 2022

GAAD: Global Accessibility Awareness Day.

nieuws

Kameleon-film toegankelijk: moeder van de tweeling vertelt

nieuws

Subcatch en Pathé lanceren gebruikersvideo's

nieuws

Songfestival 2021 breed toegankelijk

nieuws

Je Zal Het Maar Hebben is terug, nu met audiodescriptie!

Jurre Geluk en een jongen in een rolstoel poseren stoer in judopak in een gymzaal.

nieuws

Wie is de Mol? nu echt voor iedereen toegankelijk

nieuws

Bartiméus Fonds lanceert Allesoveraudiodescriptie.nl

Audiodescriptie vergroot je wereld. Ontdek het op allesoveraudiodescriptie.nl.

nieuws

Persconferenties met extended audiodescriptie

Minister president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven een persconferentie. Tussen hen in staat een gebarentolk.

evenement

Lancering SUBCATCH app tijdens IDFA

Subcatch

evenement

SAVT aanwezig tijdens Oogdag Groningen

De stand van SAVT met banners van Earcatch, Subcatch en SAVT.

project

Audiodescriptie voor De Fabeltjeskrant

Een blauw met gele uil zit met gespreide vleugels op een boomtak.

project

Gordon & Paddy met audiodescriptie

Een muis en een pad zitten tegenover elkaar aan een bureau.

evenement

OPEN Forum Technology for Access

Twee handen houden een tablet vast met daarop de website van Earcatch.